Izraelski arheolozi priopćili su u srijedu da su otkrili naselje staro 7.000 godina u sjevernom Jeruzalemu, opisujući ga kao najstarije otkriće takve vrste u spomenutom području, javlja Agencija Anadolija.

Istaknuto je da su u iskopinama pronađene dvije kuće na kat sa dobrom očuvanim ostacima keramičkog posuđa, alata od kremena i bazaltnih posuda.

Ronit Lupo, direktorica za iskopine u Izraelu, kazala je da pronađeni predmeti potiču iz ranog bakrenog doba, koje počinje oko 5.000 godina prije nove ere. Slični predmeti pronađeni su na drugoj lokaciji u današnjem Izraelu, ali ne u Jeruzalemu.

"Ovo je prvi put da smo našli ostatke ovakve arhitekture u Jeruzalemu. Govorimo o utvrđenom društvu, veoma dobro organiziranom, sa naseljem i grobljem", rekla je Lupo.

Tijekom bakrenog doba ljudi su počeli koristiti bakar u izradi alata, iako su i dalje koristili kameno oruđe. Za sada je nejasno koliko je zaista bilo razvijeno i koliko je veliko bilo društvo, jer iskopina pokriva površinu od svega 50 četvornih metara, a za sada nema planova za njeno proširenje.