Ministri vanjskih poslova arapskih zemalja pozvali su u subotu navečer Sjedinjene Američke Države da odustanu od odluke o priznanju Jeruzalema kao glavnog grada Izraela jer će to povećati nasilje diljem regije.

Objava od srijede američkog predsjednika Donalda Trumpa predstavlja "opasno kršenje međunarodnog prava" i nije imala nikakav pravni učinak, priopćila je Arapska liga nakon sjednice na kojoj su u Kairu sudjelovale sve njezine članice.

"Odluka nema nikakav pravni učinak ... produbljuje napetost, potiče ljutnju i prijeti da će gurnuti regiju u više nasilja i kaosa", priopćila je Arapska liga nakon sastanka koji je počeo u subotu navečer, potrajavši nekoliko sati.

Liga je najavila da će od Vijeća sigurnosti UN-a tražiti rezoluciju o odbacivanju američke odluke.

Libanonski ministar Gebran Bassil rekao je tijekom izvanrednog sastanka da arapske zemlje trebaju razmotriti mogućnost uvođenja ekonomskih sankcija protiv SAD-a, no u izjavi Arapske lige ekonomske sankcije se ne spominju.

Odluka izazvala prosvjede i nasilje, poginulo dvoje ljudi

Američki predsjednik Trump u srijedu je priznao Jeruzalem kao glavni grad Izraela i rekao kako će početi proces preseljenja američkog veleposlanstva u taj grad, unatoč upozorenjima saveznika da bi taj potez mogao izazvati napetosti na Bliskom istoku.

Trumpova odluka izazvala je prosvjede i nasilje diljem regije u kojima je dvoje ljudi poginulo, a preko 750 ih je ranjeno.

Status Jeruzalema jedna od glavnih spornih točaka u desetljećima dugim izraelsko-palestinskim mirovnim razgovorima. Palestinci žele istočni Jeruzalem za prijestolnicu svoje buduće države, a Izrael grad smatra svojom nedjeljivom i vječnom prijestolnicom.