Ministri vanjskih poslova Saudijske Arabije i drugih arapskih država kritizirali su Iran i libanonski Hezbolah, njegove šijitske saveznike, na izvanrednom sastanku koji se u nedjelju održao u Kairu.
 
Arapske države su se složile da neće stajati sa strane suočene s iranskim miješanjem u arapska pitanja. Regionalne tenzije proteklih su tjedana narasle između sunitske monarhije Saudijske Arabije i šijitskog Irana oko libanonskog premijera Saada al-Haririja koji je iznenada podnio ostavku na svoju funkciju boraveći u saudijskoj prijestolnici Rijadu. Dvije bliskoistočne države sukobile su se i oko eskalacije rata u Jemenu.
 
Napetosti između Irana i Saudijske Arabije
 
Hariri, saudijski saveznik, dao je ostavku 4. studenog, optužujući Iran i Hezbolah da šire razdor. No libanonski predsjednik Michel Aoun, pripadnik kršćanske zajednice, uz još neke političare optužuje Saudijce da su držali Haririja kao taoca i da su ga nagovorili na ostavku. I službeni Rijad i Hariri odbacuju te tvrdnje.
 
Hezbollah, Aounov saveznik, vojna je skupina koja sudjeluje u sirijskom ratu, ali je kao politički pokret i dio libanonske vlade sastavljene od sukobljenih frakcija.
 
Saudijska Arabija taj pokret optužuje da je iz Jemena lansirala raketu na Rijad. Iran negira da naoružava jemenske Hute, jednu od zaraćenih strana u toj državi.
 
"Kraljevina neće stajati sa strane i neće oklijevati braniti svoju sigurnost", poručio je saudijski ministar vanjskih poslova Adel Džubeir na skupu u Kairu.
 
"Bilo kakva popustljivost prema njihovim politikama samo bi ih ohrabrila, pa se zbog toga moramo držati skupa", dodao je ministar, referirajući se na Iran i njegove regionalne saveznike.
 
"Iranske prijetnje su prešle svaku mjeru i gurnule regiju u opasni ponor"

Izvanredni susret arapskih ministara vanjskih poslova održao se na zahtjev Saudijaca, uz podršku Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina i Kuvajta, a na njemu se raspravljalo o metodama nošenja s iranskim intervencijama, prenosi egipatska državna novinska agencija MENA.
 
Ahmed Aboul Gheit, glavni tajnik Arapske lige koja se sastoji od 22 države, poručio je ministrima da će arapske zemlje pokrenuti pitanje o tom problemu pred međunarodnim organizacijama, uključujući Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda.
 
"Iranske prijetnje su prešle svaku mjeru i gurnule regiju u opasni ponor", tvrdi Gheit.
 
"Države poput saudijskog režima potiču podjele i stvaranje razlika"
 
U jemenskom građanskom ratu sukobljavaju se međunarodno priznata vlada koju podržavaju Saudijska Arabija i njezini saveznici te pobunjenički Huti i snage odane bivšem predsjedniku Aliju Abdulahu Salehu.
 
"Nažalost, države poput saudijskog režima potiču podjele i stvaranje razlika, a zbog toga ne vide nikakve rezultate osim razdora", rekao je u nedjelju za iranske državne medije ministar vanjskih poslova te države Mohammad Džavad Zarif, na marginama susreta u Turskoj na kojemu o situaciji u Siriji raspravlja s ruskim i turskim kolegom.
 
Hariri je nakon francuske intervencije u subotu otputovao u Francusku gdje se susreo s predsjednikom Emmanuelom Macronom. U ponedjeljak će posjetiti Kairo, otkrio je član njegove stranke Pokret za budućnost.
 
Hariri je u Parizu najavio da će svoj stav o trenutnoj situaciji izreći kad se narednih dana vrati u Bejrut.