Australijanka Stacey Gleeson izjavila je kako je iskoristila "Apple" program za mobilne telefone "Siri" za poziv službi Hitne pomoći kada je njena jednogodišnja kćerka prestala disati.

Gleeson, koja živi u gradu Cairnsu u Australiji, zgrabila je svoj "iPhone" i potrčala u kćerinu sobu kako bi joj pomogla, ali je ispustila aparat kada je upalila svjetlo.

Potom je u pravcu telefona viknula kako bi aktivirala "Siri" te je dala zadatak ovom programu da pozove Hitnu pomoć i prebaci poziv na razglas. Kći je potom reanimirala po uputstvima koje je dobivala od bolničara.

Australijanka je rekla BBC-u da misli kako je Appleov program možda spasio život njenom djetetu.

Djevojčica Giana, koja je imala plućnu infekciju i bronhitis, ponovno je disala kada je stigla Hitna pomoć. Potpuno se oporavila, a liječnici kažu da nema trajne štete, ali i da je svaka sekunda bila od vitalnog značaja.

Svo ovo dogodilo se u ožujku, ali je priča tek sada stigla u javnost, nakon što se Gleeson obratila "Appleu", a tvrtka obavijestila australijsku informativnu emisiju "7 News".

"Koliko god to zvučalo patetično, želim im zahvaliti. Imala sam telefon tek od početka godine. Igrala sam se sa `Siri` i mislila sam da je to zabavna funkcija. Sada je držim stalno uključenom i nikada je neću ugasiti", rekla je Gleeson.

Ona je prethodno na isti način komunicirala sa svojim mužem, koji je u mornarici, dok je spremala kćer za krevet.

Ova funkcija ne radi na svim modelima "iPhonea", ali Gleeson posjeduje "iPhone 6S". Kazala je da, čak i da nije ispustila aparat, zbog uzbuđenja možda ne bi mogla birati odgovarajuće brojeve i pozvati pomoć.