Ljubitelji nosive tehnologije uvijek mogu pronaći neki razlog zašto je nosiva tehnologija super i zašto bi ju svatko trebao koristiti. No, čini se kako bi nosiva tehnologija mogla spašavati živote, barem kad je Apple Watch u pitanju.

Već su poznati slučajevi kad je opcija praćenja rada srca na Apple Watchu korisnicima ukazala na probleme i mogući srčani udar, ali to je značilo da je srčani udar u tijeku ili da će uslijediti.

Istraživanje koje je provelo Sveučilište Kalifornije iz San Francisca otkrilo je kako bi Apple Watch aplikacija Cardiogram zapravo mogla upozoriti korisnika da mu prijeti srčani udar, prije no što se on dogodi ili se pojave prvi simptomi.

Koristeći više od 100 milijuna podataka o radu srca od više od šest tisuća Apple Watch korisnika, developeri Cardiograma razvili su algoritam koji može otkriti fibrilaciju atrija koja je često asimptomatska, piše Zimo.co.

Cardiogramov algoritam potom je testiran u bolničkim uvjetima i rezultati su bili iznenađujući. Apple Watch je u čak 97 posto slučajeva detektirao fibrilaciju atrija.

“Apple je napravio izvrstan posao sa senzorom”, istaknuo je developer Cardiograma Brandon Ballinger za Macworld.

Zanimljivo je kako se nekoliko dana nakon objave ove studije pojavila informacija i kako Apple planira svoj pametni sat pretvoriti u uređaj za kontrolu razine šećera u krvi.

Nije poznato kako Apple to planira učiniti kao ni da li se zaista radi na tome.

Sigurno je kako Apple neće, u neko skorije vrijeme svoj pametni sat prodavati kao medicinsko pomagalo. Naime, za to bi im trebalo odobrenje američke Food and Drug Administration, što je dug proces tijekom kojeg bi se usporio daljnji razvoj hardvera.

Ali to ne znači da svojim korisnicima ne mogu ponuditi aplikacije koje će im pomoći da nadziru svoje zdravlje i na vrijeme potraže liječničku pomoć.