Prihodi Applea u proteklom tromjesečju skočili su za 33 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 49,6 milijardi dolara, a premda je snažno porasla i dobit kompanije, cijena dionice Applea potonula je više od 6 posto. Apple je u proteklom kvartalu ostvario čistu dobit od 10,7 milijardi dolara, što je 38 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.

To je i rekordna dobit te tvrtke za to tromjesečje, koje je za Apple obično slabije od ostalih kvartala jer se mnogi suzdržavaju od kupnje iPhonea čekajući nove modele na jesen. Međutim, u proteklom tromjesečju Apple je prodao 47,5 milijuna iPhonea, 35 posto više nego u istom lanjskom kvartalu, što se ponajviše zahvaljuje snažnom rastu prodaje iPhonea u Kini. Znatno je porasla i prodaja Mac kompjutora, za 9 posto, na 4,8 milijuna.

Međutim, i dalje pada prodaja iPad tableta zbog povećanog pritiska jeftinijih modela temeljenih na Googleovom Android operacijskom sustavu. U proteklom tromjesečju Apple je prodao 10,9 milijuna iPada, 18 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju. Apple je poručio da su ukupni prihodi od 'ostalih proizvoda', koji uključuju Apple Watch, iPod i Beats slušalice, dosegnuli 2,6 milijardi dolara, oko 950 milijuna više nego u istom lanjskom razdoblju.

Microsoft je u proteklom tromjesečju poslovao s gubitkom od 3,2 milijarde dolara, najvećim u svojoj povijesti, što je posljedica otpisa vrijednosti Nokijinog poslovanja mobitelima i pada potražnje za Windows operacijskim sustavom.

Prihodi Microsofta iznosili su u drugom tromjesečju 22,18 milijardi dolara, što je 5% manje nego u istom lanjskom razdoblju. Pritom je prodaja Windows sustava pala za 22 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Ipak, gubitak u tromjesečju isključivo je posljedica otpisa 7,5 milijardi dolara povezanog s restrukturiranjem Nokijinog poslovanja pametnim telefonima.

Dobit i prihodi Microsofta pod pritiskom su visokog tečaja dolara, koji je u proteklih godinu dana porastao više od 10 posto, zbog čega padaju prihodi kompanije s inozemnih tržišta. Uz to, Microsoft ima povećane troškove restrukturiranja otkako je prije godinu dana preuzeo mobilnu telefoniju Nokije.
Početkom ovoga mjeseca Microsoft je najavio ukidanje 7.800 radnih mjesta, ili gotovo 7 posto ukupno zaposlenih u tvrtki u svijetu. Pritom će najviše radnih mjesta biti ukinuto u poslovanju mobitelima.