Apple je u utorak postao prva kompanija na svijetu čija je tržišna vrijednost premašila 700 milijardi dolara.

Na dan kada je Apple postao prva američka kompanija s tržišnom kapitalizacijom od 710 milijardi dolara, izvršni direktor kompanije Tim Cook pripisao je taj uspjeh sposobnosti Applea u prodaji svojih skupih proizvoda kineskim potrošačima.

Cook je u utorak izjavio da je Apple u Kini brzo rastao čime je doveo u sumnju predrasudu da su kineski potrošači cijenovno previše osjetljivi za Appleove visokotehnološke proizvode.

"To su prazne priče. To nije istina", rekao je Cook na konferenciji Goldman Sachs Technology and Internet u San Franciscu.

U četvrtom tromjesečju 2014. godine, Apple, koji je najprije odbio sve pritiske za uvođenjem jeftinijih smartphonea na kinesko tržište, prodao je više smartphonea u Kini od bilo koje druge tvrtke, prema istraživanju tvrtke Canalys.

Cook je rekao da su rapidan ekonomski rast u Kini i veliki rast srednje klase bili velika prilika za Apple. U posljednja tri mjeseca u Kini je prodaja Appleovih proizvoda, uključujući Hong Kong i Tajvan, narasla za 70 posto. Appleova godišnja prodaja na tom tržištu narasla je s 1 milijarde dolara prije pet godina, na 38 milijardi dolara u prošloj godini.

Cook je istaknuo da nije vjerovao u “zakon velikih brojeva” - ideju da se stopa rasta usporava kako kompanija postaje veća. Odbacio je tu ideju kao “dogmu”.

Cijena dionice ovog tehnološkog diva skočila je 1,9 posto, na 122 dolara, nakon najave da kompanija namjerava smanjiti troškove poslovanja.

Tržišna vrijednost Applea dosegnula je tako u utorak vrtoglavih 710 milijardi dolara.

Za usporedbu, BDP Švicarske godišnje iznosi 685 milijardi dolara. Apple je “bogatiji” i od Švedske, Austrije, Danske ... Na rang listi država poredanih po BDP-u, Apple bi zauzeo 20. mjesto, odmah iza Turske i Saudijske Arabije, dok bi Hrvatskoj trebalo oko 12 godina da ovim tempom zaradi koliko iznosi današnja tržišna vrijednost Applea.

Samo u prošloj godini dionice ove kompanije narasle su 64 posto. Od inicijalne javne ponude u prosincu 1980. godine, tržišna vrijednost kompanije povećana je za više od 50,600%.

Apple je izvijestio da je u četvrtom lanjskom tromjesečju ostvario zaradu od 18 milijardi dolara, što je rekordna kvartalna dobit jedne kompanije u svijetu, a to zahvaljuje snažnoj prodaji iPhonea u blagdanskoj sezoni. Poticaj cijeni dionice dalo je i priopćenje Applea da je s tvrtkom First Solar, novim kalifornijskim opskrbljivačem solarne energije, potpisao sporazum vrijedan 850 milijuna dolara, čime će Apple znatno uštedjeti na troškovima za električnu energiju.

Tvrtkina sadašnja vrijednost je gotovo dvostruko veća od svake od iduće tri najveće tvrtke u indeksu S&P 500. Exxon Mobil Corp. je druga iza Applea sa tržišnom kapitalizacijom od oko 382 milijarde dolara; Berkshire Hathaway Inc. je treća s 370 milijarde dolara, a Google četvrta s tržišnom kapitalizacijom od 363 milijarde dolara.

Osim toga, Apple je najavio i izdavanje obveznica na rok od 10 i 15 godina nominiranih u švicarskim francima, koje bi, nakon ovih reultata, lako mogle privući veliki interes investitora.

Kada je Tim Cook 2011. godine preuzeo vođenje Applea kao izvršni direktor, mnogi su sumnjali hoće li Apple uspjeti bez Jobsove vizije. Od tada, Appleova se vrijednost više nego udvostručila. Kada su ga u utorak na konferenciji pitali koja će Appleova tržišna vrijednost biti rekord, Cookov jedini odgovor bio je osmijeh.

Tehnoklik/Wall Street Journal/The Verge