Njemačka kancelarka Angela Merkel branila je svoju migracijsku politiku u velikom televizijskom intervjuu uoči ljetne stanke i još jednom odbacila gornju granicu broja izbjeglica te je deset tjedana do parlamentarnih izbora rekla da kani voditi zemlju još četiri godine odbacivši kritike čelnika socijaldemokrata.

"Što se gornje granice broja izbjeglica tiče moj stav je i dalje više nego jasan: ja neću prihvatiti gornje granice", rekla je Merkel u intervjuu za televiziju ARD.

Komentirala najnovije poteze Ankare

Postavljanje granice traži Kršćansko-socijalna unija (CSU) s kojom je kancelarkina Kršćansko-demokratska unija CDU na saveznoj razini tvori Uniju CDU/CSU.

Smanjenjem broja izbjeglica kroz ciljano usmjeravanje i borbu protiv uzroka emigracije može postići više nego pukim uvođenjem gornje granice, rekla je kancelarka.

U svezi s najnovijom potezom Ankare koja je njemačkim zastupnicima zabranila posjet njemačkim vojnicima u vojnoj bazi NATO-a u gradu Konya, Merkel je zaključila da je situacija "vrlo neugodna".

"Pravo na posjet postoji i ne može biti ničim uvjetovano", rekla je Merkel.

Turska je kritizirala Njemačku da časnicima koje Ankara optužuje za sudjelovanje u pokušaju puča prije godinu dana pruža azil.

"Pravo na posjetu zastupnika Bundestaga njemačkim vojnicima i pitanje azila u Njemačkoj nemaju ama baš nikakve veze jedno s drugim", rekla je Merkel.

O neredima u Hamburgu

Kancelarka se osvrnula i na nerede tijekom nedavnog G20 summita u Hamburgu za što je preuzela zajedničku odgovornost, ali je stala u obranu gradonačelnika.

"Mi smo zajednički donijeli odluku da se summit održi u Hamburgu", rekla je Merkel i podržala socijaldemokratskog gradonačelnika Olafa Scholza od kojeg neki članovi CDU-a traže ostavku zbog eskalacije nasilja u Hamburgu.

Kancelarka je istodobno komentirala napade koalicijskog partnera Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) te posebice vicekancelara i ministra vanjskih poslova Sigmara Gabriela koji joj je nedavno predbacio da je summit u Hamburgu svjesno iskoristila za "samoinscenaciju" u jeku predizborne kampanje.

"Nisam se naljutila zbog te izjave, ali sam se začudila jer Gabriel je isto tako sudjelovao u organizaciji tog političkog događaja", rekla je Merkel.

Načelno je podržala zahtjev SPD-ova kandidata za kancelara Martina Schulza za više državnih investicija, ali je upozorila da je priprema takvih projekata dugotrajna.

Unija CDU/CSU vodi ispred SPD-a

U ispitivanjima javnog mnijenja, deset tjedana uoči parlamentarnih izbora, Unija CDU/CSU vodi uvjerljivo ispred SPD-a.

U prvim komentarima na intervju, njemački mediji konstatiraju nastavak dosadašnje taktike kancelarke: izbjegavanje konfrontacije i ustrajanje na tvrdnji da je dosad pod njezinim vodstvom većini građana Njemačke išlo dobro.

U intervjuu je kancelarka odgovorila da planira voditi zemlju još četiri godine.

"Nitko ne može reći što će život donijeti, no sigurno kanim nastaviti još četiri godine", rekla je na pitanje o zabrinutosti birača može li ona ispuniti viziju Njemačke.

Ranije u nedjelju Martin Schulz je optužio kancelarku da najavljuje „velike projekte“ za Europu, ali ih želi objaviti tek nakon izbora. Također je kazao da on nudi biračima modernu Njemačku u obnovljenoj Europi, a sadašnja vlada obećava im "status quo i nazadovanje“.