Microsoft Windows inačice operativnih sustava i dalje su dominantne kada su u pitanju ''klasični'' operativni sustavi i tu se priča sasvim sigurno neće promijeniti još godinama, vjerojatno i desetljećima.

Ali, na globalnom tržištu operativnih sustava općenito, na desktop i mobilnim platformama, situacija se promijenila, pogotovo u posljednjih godinu dana. Na to jasno ukazuju podaci koje je objavila analitička kompanija Global Stats.

Tako je u posljednjih dvanaest mjeseci, od prosinca 2016 godine do prosinca ove godine najpopularniji operativni sustav na svijetu Googleov Android, koji drži 38,85% tržišta, piše Zimo.co.

Iako je na vodećoj poziciji godinama dominirao Microsoft sa svojim Windowsima, ekspanzijom mobilnih uređaja i sve češćim korištenjem mobilnih platformi u odnosu na stolna računala i prijenosnike sve se promijenilo i Windowsi su skliznuli na drugu poziciju sa 37,2% udjela na tržištu.

Na trećoj poziciji se nalazi Appleov mobilni operativni sustav iOS sa 13,14% udjela na tržištu, dok je na četvrtoj poziciji također Apple sa svojim inačicama desktop operativnih sustava macOS i OS X koji su instalirani na 5,21% uređaja.

Peta poziciji nudi pogled u ''nepoznato'', jer sa 2,73% upravo nepoznati operativni sustav je detektiran kao glavna opcija na brojnim uređajima. Neka od distribucija Linuxa je na 0,77% uređaja, dok je s 2,1% neki od ostalih operativnih sustava. Gotovo sigurno će se trend dominacije mobilnih operativnih sustava nastaviti i iduće godine.