Analitičar Muharem Cero predlaže da na izbore u Bosni i Hercegovini 2018. za člana Predsjedništva bošnjački i hrvatski kandidati izađu sa više zajedničkih listi.

Takav model, smatra, pomirio bi građansko i nacionalno u FBiH, zaustavio bi nove podjele u zemlji, a spriječio bi i majorizaciju jednog naroda od strane drugog.

Prema prijedlogu Cere, na jednoj listi bili bi bošnjački i hrvatski kandidati sa usuglašenom programskom platforom. Na drugoj listi bili bi bošnjački i hrvatski kandati sa drugačijom programskom platformom, na trećoj listi treći kandidati i njihovi programi i tako redom.

U Predsjedništvo BiH ušla bi ona lista, odnosno oni kandidati čijim programima građani nakon dva izborna kruga daju više od 50 posto glasova (ili neka druga kvalificiranija većina).

''Ovo je jedan od mogućih prijedloga na koji način se može pomiriti nacionalno i građansko'', kaže Cero za novinsku agenciju Patria.

''A samo traganje i iznalaženje balansa i pomiranja između građanskog i nacionalnog jeste pravilan način obnove tradicionalnog bosanskog drušva, i garant očuvanja državnosti Bosne i Hercegovine'', kaže on.

Cero tvrdi da građanske opcije ne bi trebale prihvatiti HDZ-ov model izmjena Izbornog zakona, po kojem u Predsjedništvo BiH ulazi onaj kandidat koji većinu glasova dobije samo u mjestima gdje je narod koji predstavlja brojniji od drugog naroda. To su, smatra Cero, nove etničke podjele u BiH, koje građanima ne mogu donijeti ništa dobro.

''Rješenje koje je ponudio HDZ će samo pospješiti produbljivanja i betoniranje isključivo etničkog modela u izbornom zakonodavstvu BiH, i stvaranje strateških pretpostavki za realizaciju etno-teritorijalnog principa podjele BiH. HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH ne nudi traganje za suštinskim rješenjima obnove i očivanja bh. društva, ne miri građansko i nacionalno..., a to nije dobro'', smatra Cero, piše Patria.