Nakon Trumpove ishitrene intervencije u Siriji, uvjetovane nasjedanjem na džihadističku propagandu o kemijskom napadu sjeverno od Hame, Rusi su suspendirali Memorandum o zajedničkoj borbi protiv terorizma u Siriji. Američko zrakoplovstvo više nema potrebnu logistiku za nadlijetanje Sirije. Zbog toga je zapelo i američko napredovanje prema Raqqi, glavnom gradu takozvane Islamske države koju su amerikanci skoro okružili zajedno sa svojim kurdskim saveznicima.

Unatoč činjenici da je Memorandum o sprečavanju incidenata u zračnom prostoru Sirije između Rusije i Sjedinjenih Država još uvijek suspendiran, Washington pokušava pronaći komunikacijske kanale s Moskvom, piše portal logicno.com.

Stručnjaci navode da je sirijsko nebo za standarde vojnog zrakoplovstva vrlo malo. U tom smislu, američka strana nema sredstva komunikacije na raspolaganju i za ulazak u određeni dio sirijskog zračnog prostora treba rusko odobrenje.

“Mi razumijemo važnost jamčenja sigurnosti leta i stoga im često izađemo u susret, ali ne više”, rekao je izvor u ruskoj vojsci za Interfax.

Također je rekao da za sve letove zrakoplova američke koalicije rute u Siriji mora pripremiti ruska vojska.

“Američka koalicija ne posjeduje takve mjere za kontrole Sirije i zbog toga više nema informacija o rutama, razini i području djelovanja sirijskog ili našeg zrakoplovstva”, rekao je izvor, što pojašnjava drastičan pad broja vojnih aktivnosti američkih i zrakoplova takozvane Međunarodne koalicije za borbu protiv terorizma u sjevernoj Siriji.

Dnevnik.ba