Sjedinjene Države su pozvale Albaniju u srijedu da izbjegava "nepromišljene riječi" nakon što je njezin premijer nagovijestio jednog predsjednika i jedinstvenu sigurnosnu politiku za svoju zemlju i susjedno Kosovo u govoru koji je razbjesnio Srbiju. Srbija burno reagira na bilo kakav govor o ujedinjenju svoje bivše pokrajine Kosova koje ima većinsko albansko stanovništvo, i Albanije, piše Hina.

Obraćajući se kosovskom parlamentu u nedjelju na 10. obljetnicu neovisnosti zemlje od Beograda, albanski je premijer Edi Rama rekao: "Kosovo i Albanija će imati jedinstvenu vanjsku politiku a ne samo veleposlanstva i diplomatska predstavništva, a zašto ne i jednog predsjednika, simbol nacionalnog jedinstva, te jednu nacionalnu sigurnosnu politiku".

Rama je kasnije prigovorio kako su njegove riječi izvađene iz konteksta, ali je Europska unija rekla kako nisu "bile od pomoći" a Srbija je optužila albanskog premijera da želi stvoriti "Veliku Albaniju".

Američko je veleposlanstvo u Tirani izrazilo svoje razočaranje Raminim riječima. "Nepromišljene riječi koje smjeraju na ujedinjene nisu od pomoći i štete odnosima Albanije s njezinim susjedima. Pozivamo sve čelnike da budu dobri susjedi i ostave se jezika podjela iz prošlosti", reklo je u priopćenju.

Sjedinjene Države su predvodile NATO-ovo bombardiranje Srbije 1999. koje je na kraju dovelo do proglašenja neovisnosti Kosova, ali ne želi potkopavati stabilnost Balkana. Albanija, Kosovo i Srbija žele jednoga dana ući u Europsku uniju, ali Washington još uvijek ima veći utjecaj u Tirani i Prištini nego Bruxelles. Albanija je već članica NATO-a koji predvodi SAD.