SAD imaju toliko sirove nafte da im ponestaje prostora za njezino skladištenje, a to bi sljedećih mjeseci moglo dodatno oboriti cijene nafte i benzina, navode analitičari.

U proteklih sedam tejdana, SAD su proizvodile i uvozile u prosjeku milijun barela nafte dnevno više nego što su trošile, prenosi agencija AP.

Ta suvišna nafta skladišti se u rezervoarima, prije svega u najvećem trgovinskom čvorištu u Cushingu, Oklahoma, što je dovelo do toga da američke zalihe nafte dostignu najvišu razinu u posljednjih 80 godina.

Ukoliko se takav razvoj situacije nastavi, rezervoari bi se mogli približiti operativnom limitu već sredinom travnja, što bi dovelo do potonuća cijene nafte i plina.

"Činjenica je da nam u SAD-u ponestaje kapaciteta za skladištenje nafte", rekao je šef odjela za istraživanje nafte u Citibanku Edward Morse, dodajući kako bi nafta mogla pojeftiniti i na 20 dolara u odnosu na sadašnjih 50.

Tanjug prenosi kako je prosečna cijena benzina u SAD je 2,44 dolara za galon (64 centa za litar), što je 1,02 dolara po galonu (27 centi po litru) jeftinije nego u istom razdoblju 2014., ali i 37 centi (10 centi po litru) manje nego prošlog mjeseca.