Sudionici su se složili da nikada prije nisu bili tako blizu sporazuma, ali SAD i Iran su se do zadnjeg časa sporili oko više pitanja

Rok za dogovor Irana i svjetskih sila o iranskom nuklearnom programu i potencijalnom ukidanju ekonomskih sankcija nametnutih vladi u Teheranu istječe danas, a pregovarači su jučer održavali posljednje sastanke pod pritiskom da napokon postignu taj “povijesni dogovor” o temi koja steže međunarodne odnose i utječe na cijene nafte već devet godina.

‘Nadamo se uspjehu’
Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius je, čini se, odlučio pritisnuti američku delegaciju i državnog tajnika Johna Kerryja izjavom da su “sve karte sad na stolu” i da je “došlo vrijeme za odluku”. Kerry je odgovorio da “sve strane dolaze do nekih konkretnih odluka”.

- Nadam se da ćemo se dogovoriti, ali tu su još neke teške odluke - rekao je Kerry. No kasnije se pojavila informacija da je dogovor postignut, iako su neimenovani diplomati za AP izjavili da je rano reći kako su finalizirani. No, čulo se da bi dogovor mogao pasti još u nedjelju i biti objavljen danas.

Užurbani sastanci u bečkom hotelu Palais Coburg jučer su trebali trajati do dugo u noć. No, komentatori su nakon početnog optimizma, potpirenog izjavama da su “učinjeni najveći pomaci ikad”, upozoravali da stalno produljivanje roka pokazuje kako nijedna strana ne želi prva napustiti pregovore. Drugi su, pak, isticali kako je ”dogovor sad prevelik da propadne” i kako je toliko napretka postignuto da teško da će uključene strane odustati, ali čini se da je zadnji korak uvijek pretežak.

Stiže i Lavrov

John Kerry i glavni iranski pregovarač, ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif, u subotu su se sastali sa šeficom EU diplomacije Federicom Mogherini, a u Beč je stigao i britanski šef diplomacije Philip Hammond. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov trebao je stići jučer, kako se čulo iz Moskve, na dovršenje pregovora.

Glavna prepreka koja se pojavila u samom finišu jest zahtjev Irana da se ukine zabrana embarga na uvoz i izvoz oružja u Iran, čemu se protivi SAD. Rusija, koja prodaje Iranu oružje, javno je poduprla iranski zahtjev. Među točkama koje je trebalo raspraviti su pristup međunarodnih inspektora vojnim bazama u Iranu, odgovori na pitanja o protekloj aktivnosti Irana po tom pitanju i tempo ukidanja sankcija ako do dogovora dođe. Iran traži da se sankcije ukinu odmah, a SAD želi da se to učini postupno.

Dva tjedna u Beču

Kerry i Zarif su se susreli svaki dan u protekla dva tjedna koliko ne izlaze iz hotela. Ako do dogovora dođe, bio bi to najveći pomak u odnosima Irana i Zapada još od revolucije 1979. Pregovori traju godinu i pol, a posljednji krug je već tri puta produljen. - Želimo dugoročni dogovor - rekao je još prije Kerry, ali Bijela kuća i Iran već su najavili da se ne libe prekinuti pregovore i otići. Dok se pregovaralo, cijena nafte je skakala i padala kako se činilo da će pregovori nagnuti na jednu ili drugu stranu.

AJATOLAH HAMNEI I DALJE OŠTAR Washington je lice svjetske arogancije
Dok su trajali sastanci u Beču, u Teheranu je organiziran jedan od tradicionalnih prosvjeda protiv SAD-a i Izraela na kojem su se, među ostalim, palile zastave tih zemalja. Ajatolah Hamnei izjavio je u međuvremenu kako je SAD lice globalne arogancije i treba očekivati da će se Iran boriti protiv te arogancije. Također je dodao kako će odnosi između Irana i SAD-a ostati neprijateljski unatoč ishodu pregovora u Beču. (jutarnji.hr)