Američki State Department u svom priopćenju od 10. siječnja ove godine upozorio je sve potencijalne putnike i turiste na mjere pojačanoga opreza ako se odluče na putovanje u BiH.

Nije prvi put da strane institucije upozoravaju svoje građane na rizik putovanja u BiH, što svakako smanjuje naš turistički rejting u svijetu. Slična upozorenja već ranije su izdale nadležne službe u Kanadi i Velikoj Britaniji, ali s obzirom na utjecaj koji SAD ima u regiji, kada se s ovakvim priopćenjem oglasi američki State Department, onda to ima posebnu težinu. Državljani SAD-a ovim su kratkim priopćenjem upozoreni da budu oprezni prilikom putovanja u BiH, prvenstveno zbog opasnosti od terorizma i mina.

U tekstu u kojem je upozorenje podignuto na drugu razinu od maksimalno četiri, navodi se kako terorističke skupine i dalje kuju zavjere o mogućim napadima u BiH. Posebno je naglašeno i to kako teroristi mogu izvesti napade bez ikakvog upozorenja, ciljajući prije svega na turističke lokacije, prometnu mrežu, trgovine i trgovačke centre, lokalne vladine institucije, hotele, klubove, restorane, sakralne objekte, parkove, sportske i kulturne događaje, obrazovne institucije, zračne luke te druga javna okupljališta.

Također napominju i izvjesnu opasnost od minskih polja za koja tvrde kako ih je još uvijek mnogo u našoj zemlji te kako od mina u BiH svake godine strada nekoliko osoba. Savjetuju opreznost u kretanju po turističkim lokacijama, kao i da prate lokalne medije zbog eventualnih informacija o stanju sigurnosti u BiH, piše Večernji list BiH.

Ovakvo izvješće State Departmenta, koje će zasigurno izrazito negativno utjecati na rejting naše zemlje u globalnim razmjerima, kao i na napore u turizmu, u najmanju ruku je iznenađujuće.

Drugim riječima, dok s jedne strane svoje građane upozoravaju na prijetnju terorizmom u BiH, službeni Washington u dnevnopolitičkim objavama i tvrdnjama nerijetko “zatvara oči” pred tim istim problemom s kojim se građani BiH susreću svakog dana, a koji, recimo i to, sve manje putuju bilo gdje

(www.jabuka.tv)