Američki ministar obrane Jim Mattis je dao podršku nuklearnom sporazumu s Iranom uoči objave predsjednika Donalda Trumpa hoće li se držati tog dogovora.

Mattis je rekao kako će dati podršku održavanju nuklearnog sporazuma s Iranom ako će Sjedinjene Države moći utvrditi da se Iran drži tog dogovora i da je on u najboljem interesu za SAD.

"Poanta koju želim naglasiti jest da ako možemo potvrditi da Iran poštuje dogovor, ako možemo utvrditi da je to u našem najboljem interesu, da je onda jasno da ga trebamo podržati", naglasio je Mattis na saslušanju u senatu.

Smatra da bi sporazum trebao podržati i Trump

"Vjerujem da je u ovom trenutku vremena, u nedostatku pokazatelja u suprotno, to nešto oko čega bi predsjednik trebao razmisliti da podrži", dodao je ministar.

Američki predsjednik do 15. listopada mora službeno potvrditi da Teheran poštuje preuzete obveze, a iranske vlasti su više puta isticale da neće prve prekršiti ugovor po kojemu se ta bliskoistočna država obvezala da će ograničiti svoj nuklearni program u zamjenu za postupno ukidanje sankcija uvedenih 2005.