Američke zračne snage, teški strateški bombarderi B-1B Lancer, praćeni borbenim lovcima, preletjeli su međunarodni zračni prostor iznad mora istočno od Sjeverne Koreje.

Time je Pentagon demonstrirao silu i doseg vojnih opcija dostupnih predsjedniku Donaldu Trumpu, piše Reuters.

"Ovo je najsjevernije od demilitarizirane zone gdje je preletio američki vojni bombarder u 21. stoljeću. Tenzije između SAD-a i Sjeverne Koreje dodatno su se pojačale nedavnim sjevernokorejskim ponašanjem", izjavila je glasnogovornica Pentagona Dana White.
 

"Misija je bila demonstracija američke odlučnosti", kazala je White dodajući kako je sjevernokorejski program razvoja oružja "velika prijetnja". "Spremni smo na upotrebu kompletnog vojnog naoružanja kako bismo obranili svoju domovinu i naše saveznike", zaključila je White.

Sjevernokorejski ministar vanjskih Ri Yong Ho poslova rekao je kako je neizbježan udar te zemlje na SAD nakon što su američki bombarderi preletjeli najsjevernije od demilitarizirane zone u 21. stoljeću, a sve to nakon tjedna u kojem su Donald Trump i Kim Jong-un razmijenili uvrede na osobnoj razini.

Sjevernokorejski ministar nazvao je Trumpa "mentalno poremećenim megalomanom" koja drži "prst na gumbu nuklearnog oružja", piše Associated Press.

Posljednjih dana američki i sjevernokorejski predsjednik vode ne baš diplomatsku komunikaciju, koju je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov usporedio s borbom djece u vrtiću.