Američke snage su u zračnom napadu zabunom ubile 12 policajaca koji su se u Afganistanu borili protiv talibana, a još dvojicu su teško ozlijedile, javljaju svjetski mediji.
 
Šef policije u pokrajini Helmand Abdul Ghafar Safi izjavio je u subotu da su nakon istrage napada izvršenog u petak utvrdili da je zabunom ubijeno 12 afganistanskih policajaca.
 
Pentagon je potvrdio da je napad izvršen tijekom operacije protiv talibanskih snaga u tom području te izrazio sućut obiteljima ubijenih.
 
"Vjerojatno nisu nosili uniforme"
 
Velik dio pokrajine je pod kontrolom talibana, a afganistanske sigurnosne snage se uz pomoć NATO-a i američkih snaga bore kako bi vratile izgubljeni teritorij.
 
Upravitelj pokrajine Ayatullah Hayat je izjavio kako vjeruje da policajci nisu nosili uniforme te da je zbog toga došlo do tragične pogreške američkih zračnih snaga, koje su ih zamijenile za talibanske borce.
 
U oružanom sukobu s talibanima istog dana u pokrajini Badakhšan ubijeno je još 11 policajaca, a 6 ih je ranjeno. Nestalo je 20 lokalnih policajaca, a za sad nije jasno jesu li oteti ili su pobjegli.