Početak nastave u Mostaru i HNŽ-u bi se mogao odgoditi zbog vremenskih neprilika, saznaje Bljesak.info, no nikakva odluka još uvijek nije donesena.

Udruga roditelja Naša djeca, poziva nadležne da razmisle i o odgodi nastave, koja po hrvatskom planu i programu treba početi 9. siječnja.

''Trebaju se poduzeti sve mjere kako bi se djeci osigurala topla učionica i neometan pristup školi. Nemamo ništa protiv odgode nastave, ukoliko neće narušiti godišnje planove i programe. Svjedoci smo bili da je početak nastave u rujnu kasnio zbog 'vremenskih neprilika' tako da ni sada ne vidimo prepreku da se slično ponovi i u siječnju a sve, ponavljamo, kako bi zaštitili zdravlje naše djece'', rekli su za Bljesak.info iz Udruge roditelja Naša djeca.

Ministar obrazovanja, znanosti kulture i sporta HNŽ-a Rašid Hadžović za Bljesak.info je rekao kako postoji mogućnost odgode nastave, ali do sada nije bilo nikakvih zahtjeva.

''Nemam informaciju s terena, od direktora još uvijek nisam dobio nikakve informacije i zahtjeve. I ja sam isto razmišljao o ovom pitanju, ipak je hladno da nastava krene, no vidjet ćemo s direktorima škola što će predložiti, ipak oni najbolje poznaju situaciju'', rekao nam je Hadžović.
 

Dodao je također, kada se donese službena odluka, da će javnost biti obaviještena.

''Odgodom nastave bi tek došli u probleme, ali sada je prehladno. Ovo je osobno prvi put da ne znam što bi napravio'', rekao je za Bljesak.info Slavko Lauš predsjednik Sindikata učitelja HNŽ-a.

Po Lauševim riječima, škola je zapravo trebala početi u srijedu, ali počinje u ponedjeljak, radi nadoknade, zbog odgode nastave u rujnu.

''Ova dva dana su trebala biti nadoknada, trebali smo početi u srijedu a počinjemo u ponedjeljak, imali bi još dva dana nadoknade i na kraju godine i jedan dan poslije uskrsnih blagdana'', pojasnio je Lauš ponavljajući da bi se odgodom samo stvorili veći problemi, ali i da najavljeni minusi nisu ohrabrujući.

''Mi u Mostaru i nekako, ali primjerice u Rami je sve zaleđeno. U Mostaru su škole i dobre i ima dosta goriva za grijanje, ali sigurno nije lako za ostale škole koje su trošnije i lošije'', kaže Lauš.

''U devetom mjesecu je bilo idealno vrijeme, ali nećemo ponavljati što se dogodilo, no što god da se uradi mi smo u problemima'', kaže Lauš, pojašnjavajući kako bi jedini rezervni plan bio reducirati nastavno gradivo, ali to nije pametna opcija.

''Ne možete preskočiti gradivo, primjerice ako radite zbrajanje i oduzimanje s djecom, samo se stvore problemi i učiteljima i djeci. Jednostavno, teška je situacija, kako će ministarstvo reagirati, ne znam. Jednostavno prvi put osobno ne znam što bi napravio, žao mi je djece posebno prvašića, a ne znam kako sve to nadoknaditi'', kaže Lauš zaključujući kako je ovo svim nadležnima i djelatnicima školstva ovo škola, da više nikada u devetom mjesecu ne odgode početak školske godine.

Podsjećamo, nastava u HNŽ je u rujnu odgovđena zbog navodnih vrućina što je izazvalo velike polemike u javnosti. Naime, tada je odgođena nastava  na 15. rujna, a raspravljalo se je li odgoda učinjena zbog vrućina, radova ili pak ugovora za prosvjetare.