Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH /SIPA/ uhitili su jutros 11 osoba koje se dovode u vezu s terorizmom, te pretresli više objekata na području Federacije BiH.

U nastavku akcije kodnog naziva “Damask”, koja je izvedena po nalogu Suda i Tužiteljstva BiH, uhićene su osobe čiji su inicijali F.H. /57/, M.T. /56/, K.O. /32/, E.L. /39/, B.T. /41/, S.I. /28/, S.K. /35/, H.G. /41/, R.I. /61/, S.H. /28/ i A.M. /36/.

Pretreseni su objekti na više lokacija na području Sarajeva, Zenice, Kaknja, Maglaja i Živinica, s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku, priopćeno je iz SIAPA-e.

Uhićeni su osumnjičeni da su počinili krivična djela financiranje terorističkih aktivnosti, javno podsticanje na terorističke aktivnosti, vrbovanje radi terorističkih aktivnosti, organiziranje terorističke grupe, a sve u vezi sa krivičnim djelom terorizam, te krivično djelo protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama.

Osumnjičeni se dovode u vezu s financiranjem, organiziranjem i vrbovanjem državljana BiH za odlazak u Siriju i Irak, te
sudjelovanjem u oružanim sukobima u Siriji i Iraku, boreći se na strani radikalnih terorističkih grupa i organizacija.

U sjedištu SIPA-e formiran je operativni stožer akcije koji koordinira cjelokupne aktivnosti na terenu.

U priopćenju se navodi da se akcija, u kojoj sudjeluje više od 100 policijskih službenika, izvodi u suradnji s pripadnicima Obavještajno-sigurnosne agencije BiH i ministarstava unutarnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, Tuzlanskog kantona i Kantona Sarajevo.

Uhićeni su privedeni u službene prostorije SIPA-e, gdje će se nad njima izvršiti kriminalistička obrada, nakon čega će se, sukladno uputstvima postupajućeg tužitelja, odlučiti o njihovom daljem statusu.

U priopćenju se dodaje da od početka izbijanja oružanih sukoba u Siriji i Iraku, SIPA kontinuirano prikuplja informacije i saznanja koja se odnose na odlazak državljana BiH na sirijsko i druga strana ratišta.

Iz SIAPA-e napominju da je akcija rezultat višegodišnje složene kriminalističke istrage kojom je bio obuhvaćen veći broj osoba koja se dovode u vezu s terorističkim aktivnostima.

U priopćenju se dodaje da su danas pripadnici SIPA-e prvi put koristili taktičke uniforme koje je u prethodnom razdoblju donirala američka vlada posredstvom programa IKITAP-a i Veleposlanstva SAD u BiH.

Iz Tužiteljstva BiH je priopćeno da je u temeljnoj i opsežnoj istrazi koju provodi, Tužiteljstvo u suradnji s policijskim i sigurnosnim strukturama u BiH i drugim zemljama prikupilo dokaze da je veći broj osumnjičenih tijekom 2013. boravio na području Sirije i sudjelovao u oružanim sukobima.

Za određen broj osumnjičenih prikupljeni su dokazi da posjeduju naoružanje i minsko-eskplozivna sredstva, čije držanje i nabavljanje nikako nije dozvoljeno građanima BiH, pa će u okviru pretresa biti izvršeno oduzimanje dokaznog materijala koji bude pronađen.

U saopštenju se navodi da u okviru ovog predmeta, Tužiteljstvo BiH i policijske i sigurnosne agencije u BiH sprovode sveobuhvatnu istragu u suradnji s partnerskim agencijama u drugim zemljama, jer je procesuiranje predmeta za krivična djela teorizma od izuzetne važnosti za globalnu sigurnosnu situaciju i međunarodni ugled BiH./NN/HMS/