Sjevernokorejski obračuni s nepoželjnim pripadnicima tamošnje elite navodno su se prelili preko granica te države - u Francusku.

Naime, europski mediji izvještavaju da je grupa sjevernokorejskih agenata ranije ovog mjeseca pokušala oteti 20-godišnjeg sjevernokorejskog studenta, poznatog samo pod imenom Han, u predgrađu Pariza, kod fakulteta za arhitekturu Ecole Nationale Supérieure d’Architecture de Paris-La Villette koji je ovaj pohađao.

Han je jedan od deset sjevernokorejskih studenata koji su 2011. doputovali u Pariz u sklopu kulturološkog i obrazovnog programa razmjene.
 
Radi se, piše britanski Independent, o sinu pomoćnika sjevernokorejskog dužnosnika Jang Song-taeka, sjevernokorejskog broja 2 i Kim Jong-unova ujaka koji je smaknut prije 11 mjeseci.

Hanov je otac navodno također likvidiran, ali prošli mjesec, i to zajedno s još nekoliko Jangovih bivših pomoćnika koji su svi bili optuženi za “izdaju”.

Han je otmičarima - “grupi Azijaca”, kako tvrde francuske vlasti - uspio pobjeći na aerodromu Charles de Gaulle koji se nalazi u blizini fakulteta.

Ovi su ga navodno pokušali ukrcati na let za Kinu, odnosno Pyongyang. U bijegu su mu, sumnja se, čak pomogli pripadnici francuske pogranične policije, a nije isključeno ni da je sam zatražio pomoć.

Otad mu se gubi svaki trag i smatra se da ga francuske vlasti skrivaju na tajnoj lokaciji. Na predavanjima se trenutačno ne pojavljuju još četiri sjevernokorejska studenta za koje se vjeruje da su se malo pritajili dok se situacija ne smiri. Ostali normalno dolaze na nastavu.

jutarnji.hr