BBC u nedavnom članku iznosi devet činjenica za koje se smatra da jako dobro opisuju Sjevernu Koreju, zemlju koju se često opisuje kao izoliranu i potpuno odvojenu od 21. stoljeća. Brojke vezane uz Sjevernu Koreju često se temelje na procjenama, ali one nam mogu otkriti mnogo toga o životu u toj zemlji.

Dinastija protiv demokracije

Kim Il Sung osnovao je Sjevernu Koreju 1948. godine i njegova dinastija otada vlada zemljom, a vlast se prenosi s oca na sina. U istom razdoblju Južna je Koreja upravljala sa šest republika i nosila se s revolucijom, nekoliko pučeva i tranzicijom na slobodne i poštene izbore. Ukupno je 12 predsjednika vodilo zemlju.

Gotovo nitko nema mobilni telefon

U Sjevernoj Koreji, koja ima 25 milijuna stanovnika, samo tri milijuna ima mobilni telefon, dok u Južnoj Koreju ima više pretplata na mobilni telefon (51 milijun) nego stanovnika. U Sjevernoj Koreji postoji samo jedna mobilna mreža, Koryolink, iako se postavlja još jedna mreža, Byol. Usto, stanovnici Sjeverne Koreje imaju i pristup samo "privatnom" internetu zemlje, zatvorenom intranetu koji djeluje na nacionalnoj razini, a izvješća iz 2016. godine sugeriraju da Sjeverna Koreja ima samo 28 registriranih domena.

Sjeverna Koreja "niža" je od Južne

Možda zvuči kao urbani mit, ali istraživanja su pokazala da su muškarci iz Sjeverne Koreje niži 3 do 8 centimetara od onih u Južnoj Koreji. Stručnjaci tvrde da to nije zbog genetike i siromaštva, nego se pretpostavlja da bi to moglo biti zbog nedostatka hrane i hranjivih namirnica.

Ceste u Sjevernoj Koreji su loše

Fotografije iz glavnoga grada Sjeverne Koreje Pyongyanga često pokazuju široke i uredne brze ceste bez prometa, ali izvan grada situacija je potpuno drugačija. Od 25.554 kilometara cesta, prema podacima iz 2006. godine, samo je 3 posto njih, ili 724 kilometra, zapravo popločano. Procjenjuje se i da samo 11 na 1000 stanovnika posjeduje auto, pa su na autobusnim postajama zacijelo veliki redovi.

Ovisnost o ugljenu

Sjeverna Koreja se uvelike oslanja na izvoz ugljena za očuvanje gospodarstva, ali teško je izmjeriti pravu vrijednost tržišta ugljena u toj zemlji, jer podaci dolaze iz zemalja koje uvoze ugljen. Najviše se izvozi u Kinu, koja je zabranila uvoz u veljači 2017. godine, iako su sjevernokorejski brodovi s ugljenom viđeni tamo i nakon zabrane, pa se propituje učinkovitost tih sankcija.

Koreje su prije bile puno sličnije

Do 1973. godine Koreje su bile jednako imućne, a nakon toga je Južna Koreja razvila industrijsko carstvo, s globalnim poduzećima poput Samsunga i Hyundaija, a Sjeverna je stagnirala.

Vojna moć

Smatra se da Sjeverna Koreja ima četvrtu najveću vojsku na svijetu, iako je tek 52. zemlja po broju stanovnika. U vojsku se navelike ulaže, a gotovo svaki muškarac mora proći neku vrstu vojne obuke.

Stanovnici Južne Koreje žive duže

Smatra se da je to zbog niza razdoblja gladi u 1990-ima u Sjevernoj Koreji i nedostataka hrane, zbog čega po očekivanoj starosti zaostaju za Južnom za 12 godina.

…ali Sjeverna Koreja ima više beba

Stopa rađanja u Južnoj Koreji 2017. godine postala je rekordno niska, iako se zemlja već cijelo jedno desetljeće bori za njezino povećanje. Potrošila je oko 70 milijardi dolara na bonuse za djecu, bolje plaćene dopuste i tretmane protiv neplodnosti.