Washington planira da do kraja naredne godine rasporedi oko 150 tenkova i oklopnih vozila u Europi za potrebe američkih trupa, rekao je general-pukovnik Ben Hodgis.

Hodgis, zapovjednik američkih snaga u Europi, rekao je za Reuters, da će određeni broj vozila i tenkova, dovoljnih da opreme oklopnu brigadu, biti raspoređen u Poljskoj, Rumunjskoj ili državama Baltika.

On je dodao da je prije dvije godine predloženo da se rasporedi jedna američka brigada u Europi, prije izbijanja krize u vezi sa Ukrajinom. Prema njegovim riječima, sada postoji opasnost da bi proruski borci na istoku Ukrajine mogli na proljeće pokrenuti ofanzivu.

Hodgis je rekao da očekuje da će ovaj američki projekat, koji uključuje i prošireni program vježbi i obuke, biti proveden 2015. i 2016. godine, prenosi Srna.

"Do kraja 2015. godine imat ćemo u Europi svu potrebnu opremu za brigadu sa teškim naoružanjem, odnosno tri bataljona plus izviđački odred, stožer artiljerije i inženjeriju", rekao je Hodgis. Postojanje američke oklopne brigade u Europi znači da će Washington, u slučaju potrebe, moći hitno da pojača snage na istoku Europe raspoređivanjem vozila i tenkova.

bljesak.info