- Došlo je vrijeme kada su ljudi iz Bosne i Hercegovine našli jedinstvo u svojoj različitosti. Sada je vrijeme da otkrijete to jedinstvo u miru. Cijeli svijet je na vašoj strani, poručio je prije 19 godina prigodom postizanja sporazuma u zračnoj bazi Wright Patterson u Daytonu američki predsjednik Bill Clinton čiji su suradnici uspjeli za jedan stol okupiti čelnike Hrvatske, Srbije i BiH čime je zaustavljen rat. No, završne riječi bivšeg predsjednika nisu se ostvarile ni devetnaest godina poslije s brojnim prijeporima u BiH koje u biti imaju još uvijek tri medalje hrvatsku, bošnjačku i srpsku. A tako su izgledali i teški, rovovski pregovori u Daytonu, o čemu svjedoče neki od dokumenata o tim događajima s koje je obavještajna agencija skinula oznaku tajnosti. Američke diplomate, uključujući i glavnog tvorca Daytona Richarda Holbrooka, detalji oko sporazuma nisu osobito brinuli koliko im je bilo važno da se postigne rezultat i time potvrde svoj utjecaj zbog čega su pod posebnom prismotrom držali ‘mad dogs’ kakvim su smatrali Harisa Silajdžića koji se protivio benevolentnom Aliji Izetbegoviću. Njegovo ponašanje je čak nazivao zabrinjavajućim jer je remetio harmoniju u bošnjačkom izaslanstvu pa su se oko zemljovida vodili dugi i teški pregovori. Kao i drugi službenici, od kojih su brojni bili očito službenici sigurnosne agencije, tako je i Holbrooke za Izetbegovića koristio naziv Izzy.

Igre sudionika

“Izzy je danas bio užasno raspoložen te je odbio susrete Miloševića ili Tuđmana, a Tuđman se odbio vidjeti s Miloševićem”, napisao je samo šest dana prije potpisivanja mirovnog sporazuma u Daytonu. On je svjedočio i o njihovim različitim karakternim osobinama te problemima koje su imali u pregovorima. - Tako 14. dana se nalazimo gdje smo trebali biti osmog ili devetog dana. Mnogo se toga postiglo ovdje, kao što je istaknuto u popratnom i dužem dopisu koji smo upravo poslali. Vrlo zabrinjavajuće, svjedočili smo seriji emotivnih rasprava o zemljovidima u kojima su Bošnjaci stalno mijenjali svoje mišljenje. Dok su Bošnjaci neka vrsta prijatelja koji iskušavaju nečije strpljenje, Milošević je često otvoreno lagao oko trenutačnog stanja, ili je mijenjao svoje stavove nakon što smo mislili da smo neke stvari zaključili. Istodobno, Tuđman, on brzo postaje kralj Daytona (nakon što je Strobe (Talbot) otišao u Cleveland, naravno), napisao je Holbrooke. Drugi službenik koji je izvješćivao pomoćnika američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Tonya Lakea portretirao je pregovore i neformalno druženje te izrazio zaprepaštenje velikom razlikom između formalnih i neformalnih susreta.

‘Dva amigosa’

Franju Tuđmana je nazivao pravim imenom, dok je za Izetbegovića koristio ime ‘Izzy’, a za Miloševića ‘Slobo’. “Tuđman je bio domaćin večere za svoja dva amigosa (Izzy, Slobo) u časničkom klubu, a nazočni su bili zaprepašteni na njihovu sposobnost da se šale dok istodobno suklja otrov u pregovorima”, objasnio je službenik nacionalne sigurnosti. Daytonski sporazum parafiran je 21. studenoga u zračnoj bazi u Daytonu, dok je potpisan na svečanosti u Parizu u zgradi ‘Quai d’Orsay’ ministarstva vanjskih poslova.

vecernji.ba