Svake godine, uoči blagdana Velike Gospe, u noćima između 8. i 15. kolovoza, na hodočašće prema gradu Sinju kreću tisuće hodočasnika iz nekoliko pravaca a najviše iz pravca juga iz Solina, te iz pravca sjevera iz Bosne i Hercegovine.

Potpisivanjem ugovora između grada Sinja kao vodećeg partnera s hrvatske strane i Agencije za regionalni razvoj Republike Hrvatske te između općine Prozor-Rama i delegacije Europske unije u BiH, službeno je započela provedba projekta “Staza Gospi Sinjskoj”. Ukupno trajanje projekta je 2 godine, a provodit će ga grad Sinj i općina Prozor-Rama s partnerima: grad Solin, HGSS stanica Split, općina Tomislavgrad te općina Livno.

Uz njih suradnici projekta su TZ grada Sinja, Franjevački samostan Gospe Sinjske, Franjevački samostan Rama-Šćit, TZ Hercegbosanske županije i Planinarsko društvo “Kamešnica” iz Livna.

Idejni začetnik projekta “Staza Gospi Sinjskoj“ je poznati hrvatski alpinist Stipe Božić koji je na ovu ideju došao iz osobnog iskustva.

- Diljem svijeta sam vidio brojne hodočasničke staze od kojih me se najviše dojmila Camino de Santiago duga 800 kilometara. Sve je počelo iznošenjem ideje među prijateljima 2011. godine. Potom su uslijedili kontakti sa sinjskim franjevcima i Gradom Sinjem, Općinom Prozor-Rama i drugima. U našem je projektu važno da ćemo mi iskoristit sve naše prirodne putove, makadame, a i one kojima je vozila stara ferata-rera – kazao je Božić istaknuvši kako je želja da se “Staza” pješačkim putem poveže i do Međugorja.

Staza vrijedna 4 milijuna kuna

Staza Gospi Sinjskoj duga je 183 kilometra. Od samostana Šćit ide na Tomislavgrad i granični prijelaz Kamensko, a onda preko Ljuta, Krivodola, Graba i Otoka do Sinja. Iz Solina “Staza” polazi od Gospina otoka i do Gospe Sinjske ide preko Klisa, Dugopolja, Dicma i Kukuzovca. Obilježavaju je 21 točke stajališta, a hodočašće njome može trajati od tri do četiri dana.

Zajednički do unapređenja turističke ponude

Opći cilj projekta Staza Gospi Sinjskoj jest unapređenje zajedničke turističke ponude na temelju zajedničkog kulturnog identiteta pograničnog područja RH i BiH. Projekt Staza Gospi Sinjskoj, koji se smatra turističkom znamenitosti s visokom potencijalom, rezultirat će i poboljšanom infrastrukturom, povišenom razinom usluga i konkurentnosti pružatelja turističkih usluga i predstavnika civilnoga društva te poboljšanim informiranjem i privlačenjem novih turista, a samim time i stvaranjem novih mogućnosti.

croative.net / MIRANDA STANIĆ / Foto: stazagospisinjskoj.eu