S godinama su se neke priče vezane uz mobitele i računare toliko puta ponovile da smo jednostavno počeli vjerovati u njih, nebitno  jesu li tačne ili ne. Možemo li preko noći mobitel ostaviti na punjaču i je li to štetno za njega? Je li bolje pričekati da se baterija na mobitelu potpuno isprazni ili ne? Mogu li se Macovi zaraziti virusom? Izazivaju li mobiteli rak ili ne? Trebamo li kad kupujemo mobitel paziti koliko megapiskela ima kamera ili to ipak nije presudno za kvalitetu fotografije?

Samo su neka od pitanja na koja godinama imamo pogrešne odgovore. Vrijeme je da saznamo što je ustvari tačno i da prestanemo vjerovati u tehnološke mitove koji su se kroz godine ustalili. I da napokon saznamo što je istina. Donosimo vam 11 mitova za koje stručnjaci za Businesss Insider otkrivaju da su pogrešni.

1. Mac ne može dobiti virus
To je pogrešno i to vam mogu potvrditi tisuće i tisuće vlasnika Macova, čije je kompjutore 2012. godine poharao trojanac. To se dogodilo samo nekoliko mjeseci nakon što su ljudi iz Applea ponosno tvrdili da Macovi ne mogu pokupiti virus. E pa, dogodilo se i događa se.

2. Inkognito pretraga vam osigurava anonimnost
Za sve koji su uvjereni da korištenje inkognito ili privatnog surfanja čuva anonimnost, vrijeme je da saznaju da to i nije baš tako. Istina je da preglednik neće pratiti povijest pretraživanja, ali neće zaštiti vaš identitet od stranica koje posjećujete.

3. Ostavljanje mobitela na punjaču, nakon što je napunjen, uništava bateriju
Većina nas to radi, zar ne? Punimo mobitel tokom noći i tek ga ujutro isključujemo iz struje. I mobiteli nam i dalje rade. Iako neki tvrde da tako skraćujemo vijek baterije, to nikada nije naučno dokazano. Većina mobitela ima litij-ionske baterije te funkcioniraju na način da sami zaustave protok energije kad su puni.

4. Ne punite mobitel dok nije potpuno prazan
Ovo je još jedan popularan mit o litij-ionskoj bateriji. Nije štetno staviti mobitel na punjač ako baterija nije u potpunosti prazna. To bi čak moglo biti i korisno za nju. Naime, svaki mobitel ima ograničen broj ciklusa potpunog punjenja baterije i potpunog pražnjenja. Stoga, možda i malo nadopunjavanja i nije tako loša ideja da produžite vijek svog mobitela.  

5. Kamera je bolja što ima više megapiksela
Koja je razlika između kamere s 12 i one s osam megapiksela? Navodno, skoro nikakva. Kvaliteta fotografije je u velikoj mjeri određena time u kolikoj mjeri senzor može propustiti svjetla. U pravilu, veći senzori dolaze s više piksela. Ali isto tako; što su senzori veći, oni mogu propustiti više svjetla. Stoga važna je veličina piksela, ne broj.

6. Veća razlučivost zaslona je kod pametnih telefona uvijek bolja
Naravno da je razlučivost zaslona važna, no to ima svoje granice. Nakon što prijeđemo tu granicu, ljudsko oko ne vidi razliku između visoke i super visoke rezolucije. U Gizmodu tvrde da je za ljudsko oko granica oko 300 piksela po inču.

7. Ne koristite punjač od iPada za punjenje iPhonea
I sam Apple tvrdi da 12-vatni adapter za iPad može puniti i iPhone i iPad. Osnivač AEi Systemsa Steve Sandler tvrdi da biste jedino ako to radite redovno mogli pretjerano opteretiti bateriju na iPhoneu. No za takvo što trebala bi proći cijela godina dana. Zato budite bez brige i ne opterećujte se time.

8. Ne biste trebali svaki dan gasiti svoj kompjutor
I dok neki vjeruju da je štetno svaki dan gasiti kompjutor, istina je baš suprotna. Argumenti koji se navode za neisključivanje kompjutora su da isključivanje i uključivanje na neki način uzrokuju stres za računar. No, niti jedna osoba ne drži upaljen televizor svaki dan i to cijeli dan. Također, računar će vam duže trajati što manje radi. Jednostavno, dobro ga je malo isključiti.

9. Držanje magneta u blizini kompjutora može pobrisati sve vaše podatke
Ovo tehnički nije pogrešno, ali trebao bi vam velik, ali pritom mislimo stvarno velik magnet koji bi to mogao napraviti kompjutorskom hardu.

10. Mobiteli izazivaju rak
Često se spominju studije koje tvrde da mobiteli izazivaju rak na mozgu. Iako ljudsko tijelo apsorbira zračenje mobitela, ne postoji uvjerljiv dokaz koji pokazuje da mobiteli zapravo izazivaju rak. Često se spominju studije koje tvrde da mobiteli izazivaju rak na mozgu, no ne postoje i dalje konkretni dokazi koji to potvrđuju.

11. Puno signalnih crtica na mobitelu jamči dobar signal
Ako mislite da vam signalne crtice na mobitelu govore koliko će vam dobar biti signal – u krivu ste. One samo pokazuju koliko ste blizu nekog odašiljača. Drugi niz faktora utječe na vaš signal.