Svaki dan naš um obrađuje tonu informacija, a naša tijela izvode na tisuće akcija. Užurbani način života doveo je do toga da lako propustimo poruke koje nam tijelo šalje. A posljedice mogu biti drastične.

Donosimo vam zato popis simptoma koji ukazuju na to da bubrezi ne rade ispravno. Koliko tih signala vam tijelo šalje?

1. Problemi sa spavanjem
Kada bubrezi ne funkcioniraju ispravno, to znači da toksini, kroz urin, ne mogu izaći iz tijela te ostaju u krvi. I ta povećana razina toksina otežava spavanje.

Osobe s kroničnom bolesti bubrega obično pate od apneje u snu. Apneja za vrijeme spavanja je poremećaj koji uzrokuje jednu ili više pauza u disanju dok spavate. Te stanke mogu trajati od nekoliko sekundi do minute. Nakon svake stanke, normalno disanje vraća se snažnim hrkanjem. Kontinuirano teško hrkanje signalizira da je vrijeme da posjetite liječnika.

2. Glavobolje, umor i opća slabost
Zdravi i ispravno funkcionirajući bubrezi u našem tijelu pretvaraju vitamin D i to kako bi održali jake kosti te proizveli hormon koji se zove eritropoetin (EPO). Ovaj hormon igra važnu ulogu u proizvodnji crvenih krvnih stanica.

Uobičajeno je da osobe s kroničnom bubrežnom bolesti imaju anemiju. Anemija se može početi razvijati kada netko ima 20 do 50 posto normalne funkcije bubrega. Ako ste se dovoljno naspavali i odmorili, ali i dalje osjećate umor, nisku razinu energije i opću slabost, trebate posjetiti svog liječnika.

3. Svrbež i suha koža
Zdravi bubrezi, uklanjanjem otpada i dodatne tekućine iz krvi, čine nevjerojatan posao. Pomažu u stvaranju crvenih krvnih stanica i održavanju odgovarajuće količine minerala u našem tijelu. Svrbljiva i suha koža signalizira neuspjeh bubrega da zadrži pravu ravnotežu minerala i hranjivih tvari, što može dovesti do bolesti kostiju i bubrega.

Pokušajte ostati što više hidratizirani. Zapamtite, prije uzimanja bilo kakvih lijekova za svrbež konzultirajte se sa svojim liječnikom. Neki lijekovi imaju sastojke koji bi mogli još više oštetiti vašu funkciju bubrega.

4. Loš zadah i okus metala u ustima
Kada se otpad nakuplja u krvi, on mijenja okus hrane i ostavlja metalni okus u ustima. Loš zadah je još jedan znak da u krvotoku ima previše toksina i onečišćenja. Nadalje, možda ćete izgubiti želju za mesom i apetitom općenito, što može dovesti do nezdravog gubitka težine.

5. Kratak dah
Vezu između bolesti bubrega i otežanog disanja (bez da ste trčali ili vježbali), uzrokuju dva čimbenika. Prvo, kad bubrezi ne funkcioniraju ispravno, dodatna tekućina u tijelu prelazi u pluća. Drugo, anemija uskraćuje vašem tijelu kisik i to dovodi do kratkog daha.

Postoje razni razlozi nedostatka zraka od zatajenja bubrega do astme, raka pluća ili zatajenja srca. Ako primijetite da ste bez daha nakon vrlo malo napora, odmah se javite svom liječniku.

6. Oticanje u gležnjevima, nogama i rukama
Bubrezi koji ne funkcioniraju ispravno ne uklanjaju dodatnu tekućinu iz tijela. To dovodi do retencije natrija koja uzrokuje oticanje u vašim gležnjevima, nogama i rukama. Oticanje donjih dijelova tijela također može signalizirati srčanu i jetrenu bolest ili probleme s venama.

7. Bol u leđima
Zatajenje bubrega može dovesti do bolova u leđima koja je obično duboka i nalazi se odmah ispod rebra. Može se osjetiti ispred prepona ili kuka. Bol u leđima i nogu može biti uzrokovana bubrežnim cistama.

Bol u leđima uzrokovana otkazivanjem bubrega prati povraćanje, visoka tjelesna temperatura i učestalo mokrenje. Normalna bol u leđima koja nema korelaciju s bubrezima ponaša se drugačije: bol je više lokalizirana i odjednom se događa, nema groznice. Ako nastavite osjećati bolove u leđima, a tablete protiv bolova ne djeluju, pobrinite se da odete kod liječnika.

8. Natečene oči
Rani znak da s bubrezima nešto nije i redu je i natečenost oko područja očiju. Natečenost oko očiju može se objasniti činjenicom da bubrezi izlijevaju veliku količinu proteina u urin (umjesto da ih distribuiraju po cijelom tijelu).

Ako ste sigurni da vaše tijelo prima dovoljno odmora i proteina, ali i dalje ste natečeni oko očiju, svakako odite na pregled.

9. Visoki krvni tlak
Vaš krvožilni sustav i bubrezi ovise jedan o drugome. Bubrezi imaju male nefrone koji filtriraju otpad i dodatnu tekućinu iz krvi.

10. Promjene u mokrenju
Bubrezi su odgovorni za proizvodnju urina i uklanjanje otpada kroz nju. Nemojte ignorirati promjene mirisa, boje, izgleda urina kao i promjene učestalosti odlaska na WC.

Uobičajene vrste promjena uključuju:

- Povećanu potrebu za mokrenjem, osobito tijekom noći. Između 4 i 10 puta na dan smatra se normalnim.
- Krv u urinu. Zdravi bubrezi, za proizvodnju urina, filtriraju otpad iz krvi. No ako je filtar oštećen, krvne stanice mogu početi curiti iz urina.
- Pjenasti urin. Mjehurići u mokraći, pogotovo oni koji zahtijevaju da nekoliko puta pustite vodu, upućuju na to da je neželjeni protein u urinu.

Zivim.hr