Ako ste ikada vozili automobil na duže staze vrlo ste vjerojatno nakon nekog vremena bez pauze postali pospani. Kako bi vas održali budnima za volanom, donosimo vam top 10 savjeta kako ostati budan.

Za početak, statistike i znanost. Znanstveno istraživanje provedeno u Australiji dokazalo je kako se osobe koje su budne duže od 18 sati dnevno počinju ponašati kao da u krvi imaju 0,05 grama alkohola, piše Dnevnik.hr.

Nakon 24 sata bez sna ta se osoba se ponaša kao da ima 0,10 grama alkohola u krvi. Na godišnjoj razini dogodi se 100.000 prometnih nesreća, a kojima je razlog umor. Od te brojke čak je 1.550 nesreća rezultiralo smrtnim slučajem, a njih čak 71.000 ozljedama. Sve zajedno to je rezultiralo financijskim gubitkom od 12.5 milijardi dolara.

Zanimljiva je i činjenica da 60% svih vozača je barem jednom u životu vozilo umorno. Kako smanjiti umor i povećati koncentraciju? Donosimo nekoliko savjeta

Kako ostati budan?

1. Kava – Kofein u kavi i energetskim pićima povećava koncentraciju što je i znanstveno dokazano. Jedna šalica kave u sebi sadržava 75 miligrama, a razina istog je višestruko veća u nekim od sveprisutnim energetskim pićima koja možete kupiti na gotovo svim benzinskim postajama.

2. Spavanje u automobilu – iako automobil baš i nije najudobnije mjesto za spavanje, već 30 minuta sna će vam povećati razinu koncentracije. Međutim, pripazite na „mutne“ likove koji bi se mogli pojaviti na stajalištima i eventualno vam ukrasti nešto iz automobila dok vi lutate snovima.

3. Na put povedite prijatelja – kad postanete umorni prepustite upravljač prijatelju, ženi, kćerki ili sinu koji će vas zamijeniti u vožnji dok vi odmarate. U redu, ovo ne pali kad idete doma s posla ali na duža putovanja će vam zasigurno biti od koristi. Ako ništa drugo dobro ćete se zabaviti tijekom vožnje.

4. Na put krenite ranije – planirajte svoje putovanje tako da se tijekom puta zaustavite na više odmorišta i uhvatite svježi zrak. Posebno što trebate izbjegavati je velika brzina vožnje koja u spoju s umorom može biti smrtonosna.

5. Planirajte vrijeme vožnje – pokušajte izbjegavati voziti u sitne noćne sate. Istraživanje provedeno među profesionalnim vozačima pokazalo je kako vjerojatnost prometne nesreće veća ako vozite u periodu između ponoći i šest sati ujutro.

6. Žvakaća guma – žvakanje žvakaćih guma će vas održati budnim i povećati vam koncentraciju7. Pjesme – slušanje brzih pjesama dokazano povećava budnost vozača. Međutim, ako ste ljubitelj klasične glazbe znanstvenici ne preporučuju slušanje iste kad ste umorni.

8. Otvorite prozor – svježi zrak će vas definitivno razbuditi posebice zimi kad pojačate grijanje koje vas ujedno dodatno uspavljuje.

9. Odmorišta – prilikom dužih putovanja obavezno uzimajte više kraćih stanki. Znanstvenici preporučuju stanku svakih dva sata, a hoćete li stići na svoj cilj minutu prije ili kasnije zasigurno vam je manje važno od toga da stignete živi

10. Izbjegavate uzimanje lijekova – pojedini lijekovi povećavaju umor prilikom vožnje. Obratite pozornost na oznake na kutiji lijeka te obavezno pročitajte upute o lijeku i utjecaju na koncentraciju prilikom vožnje.

bljesak.info